01 de desembre 2013

Moviment Integral a Gàmbia. Entrevista a Glòria Martínez.

Article publicat al nº 74 de BAULA octubre 2013, el butlletí informatiu de Sant Just Solidari.


Des de l'any 2010, Sant Just Solidari col·labora amb el projecte autogestionat Fandema, que treballa per oferir i garantir l'accés a una educació bàsica a les dones de Tujereng, Gàmbia, i formar-les en competències tècniques que les ajudin a millorar la seva qualitat de vida tot cooperant en el desenvolupament de la seva comunitat.

D'on va sorgir la idea de crear aquest projecte formatiu?
En la meva primera visita a Fandema, vaig observar com les dones estaven sotmeses diàriament a una gran quantitat de feines que requereixen molta fortalesa física: carregar llenya i aigua, portar els nens sempre a l'esquena, ocupar-se de totes les tasques domèstiques com cuinar, moldre, rentar, escombrar a la gatzoneta o inclinades cap endavant, i moltes més. Aquest desmesurat esforç físic els provoca diverses patologies, especialment de l'aparell locomotor, a la columna i a les articulacions. A tot això s'hi ha de sumar la manca d'assistència sanitària de què disposen aquestes dones: la població, de 5200 habitants és atesa per un únic centre de salut, que a més és privat, cosa que comporta que la a majoria de persones no hi poden accedir.

D'aquesta situació va sorgir la idea de crear un taller de salut en què es proporcionessin eines a les dones perquè alleugerissin els seus dolors i assolissin alguns coneixements sobre el seu cos que els permetessin tenir més cura d'elles mateixes. Durant aquest temps he impartit tres cursos de salut corporal a les dones del centre.

Què has observat al llarg d’aquestes estades?

En les meves estades per impartir aquests tallers, vaig adonar-me que les qüestions culturals, el baix nivell educatiu i el lloc de residència, entre altres factors, fan que les gambianes tinguin un accés limitat als serveis de salut en general i als de salut sexual i reproductiva en concret. La manca d'ús de mètodes anticonceptius moderns i la baixa prevalença anticonceptiva en general, la unió o el matrimoni primerenc i la poligàmia fan que s'observin alts nivells de fecunditat -5 fills de mitjana- i un lent descens d'aquesta.

A més a més, el risc de morir a causa de l'embaràs, part o postpart per causes obstètriques directes -hemorràgia, preeclàmpsia, eclàmpsia, part prolongat o septicèmia, entre d'altres- o indirectes -anèmia, malària durant 'l'embaràs...- és ben alt: 400 morts per cada 100.000 naixements. Penseu que a Espanya, segons l'informe Save Of The Children del 2006, la mortalitat és de 5’74 morts per cada 100.000 naixements. Joy Phumaphi, en aquest informe del qual és coautora, assenyala i posa l'accent en la quantitat de vides que es perden actualment perquè no s'està fent la feina suficient. I podem fer-ho. Perquè tres de cada quatre morts, tant de nadons com de mares, es podrien evitar amb actuacions tan poc costoses com les que proposa l'informe. Per exemple, administrar antibiòtics contra la pneumònia, utilitzar tisores i material esterilitzat per tallar el cordó umbilical o el perineu i tapar amb simples mantes d'abric els nadons per mantenir-los calents, entre d'altres.

Quines activitats heu realitzat a fi de millorar aquesta situació?

Per rescabalar les dificultats amb què es troben les dones amb l'embaràs i tot allò que comporta, vam oferir a les dones de Fandema un taller que vam anomenar “Llevadores”. Amb aquest preteníem, sobretot, dotar dones capacitades -infermeres, llevadores tradicionals...- d'eines, habilitats i coneixements relacionats amb els processos de l'embaràs, el part i la criança perquè acompanyin altres dones en els seus embarassos i millorar l'assistència a l'hora del part. Mitjançant aquesta formació també volem potenciar la creació de grups d'embarassades perquè es recolzin i comparteixin dificultats, recursos i coneixements que han rebut a través del curs.

El taller s'adreçava a dos grups de dones: per una banda, va dirigit a dones provinents del centre de salut de Tujereng que ja han fet un curs d'auxiliars de llevadores impartit per Manarck, llevador i director del centre de salut de Batukunku que assistí a totes les classes i hi participà molt activament; per altra banda, la formació també era per a les dones que rebien formació general a Fandema.

Com vas organitzar aquest taller i quina rebuda va tenir?

En total hi van participar vint dones, ben actives, implicades i molt il·lusionades. Els tallers es van portar a terme durant una setmana, quatre hores cada dia, de manera molt interactiva, amb força material visual i psicomotriu. Cada dia es tractava un tema de la següent manera: una part de la classe l'ocupava una exposició teòrica, reforçada mitjançant làmines amb dibuixos anatòmics, una pelvis òssia i diversos llibres eminentment gràfics; durant l'altra part de la sessió es posaven en pràctica diversos exercicis destinats a fer viure a les dones en el seu mateix cos el que s'havia exposat abans.

Algunes de les participants al taller ja havien fet prèviament els cursos de salut dels meus anteriors viatges i em va il·lusionar constatar que algunes de les coses de què parlàvem les havien ja incorporat a la seva quotidianitat. També em va sorprendre que la capacitat d’escoltar, d’interpel·lació, del nivell de les seves preguntes era molt diferent del de la meva primera vegada. Això fa palès que l’educació que reben a Fandema les està ajudant a créixer!!!

Quins són els temes que més han interessat les dones?

Un dels punts que més interès va suscitar va ser el descobriment dels cicles menstruals. Van aprendre a elaborar el calendari dels seus cicles, i totes feien cua per que les ajudéssim a construir el seu!

També la descoberta de tot el procés de creixement i maduració del fetus, el fet de saber que qualsevol cosa que la mare faci, sigui materialment o emocional, el fetus ja la rep; que el bebè a l’úter pot escoltar, que veu llums...Però de fet, tots els continguts del curs crec que les han emocionat i interessat. Si un paràmetre de valoració son les espurnetes que els feien els ulls cada vegada que descobrien alguna cosa nova....n'hi va haver moltes!!!!

Com veus el futur?

Un cop acabat el taller, els seus efecte segueixen perdurant. Les dones desitgen formar més agrupacions en què puguin seguir transmetent tot el que han descobert. Ara, des de Fandema, s'ha de coordinar tota aquesta empenta i energia per donar-hi cos!

Nosaltres, com a Sant Just Solidari, anirem fent un seguiment continuat d'aquesta llavor que hem sembrat. Juntament amb Fandema, cal que elaborem un calendari per tal de fer-ho realitat.

Seguirem informant!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada